2022 - Invazivní druhy

zveřejněno: 21.3.2022     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

 

Myslivost – Invazní druhy

Již v roce 2014 vyšlo nařízení Evropského parlamentu a Rady EU týkající se prevence a regulace zavlékání nebo vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů rostlin a živočichů. Na celounijním seznamu je celkem 66 zakázaných nepůvodních druhů rostlin a živočichů. Jedná se o 11 druhů savců, 5 druhů ptáků, 2 druhy obojživelníků a plazů, 4 druhy ryb, 8 druhů bezobratlých, 13 druhů rostlin vodních a 23 druhů rostlin suchozemských. Pro tyto druhy platí zákaz jejich dovozu a převozu v rámci EU, uvádění na trh, zákaz držení, chovu, přepravy, rozmnožování a vypouštění do volné přírody. ČR přijala tento celounijní seznam a zákonem č. 364/2021 Sb. implementovala předpisy EU do znění některých zákonů týkajících se hospodaření s rostlinami a volně žijícími živočichy, ochrany životního prostředí apod. (zákon o ochraně přírody a krajiny, zákon o myslivosti, zákon o rybářství, lesní zákon, vodní zákon, zákon na ochranu zvířat proti týrání, zákon o rostlinolékařské péči). Jak uvedeno, novela se týkala i zákona o myslivosti č. 449/2001 Sb. Na jejím základě vyšla ve sbírce zákonů vyhláška č. 454/2021 Sb., která s účinností od 1. ledna 2022 stanovuje seznam živočichů vyžadujících regulaci. To znamená možnost celoročního lovu (usmrcování) těchto druhů: husice nilská, mýval severní, norek americký, nutrie říční, psík mývalovitý a ondatra pižmová. I když se nejedná o lovnou zvěř, ale o živočichy vyžadující regulaci, uživatel honitby musí zajistit pro lovce povolenku k lovu obsahující stejné náležitosti jako pro lovnou zvěř.

Za zmínku stojí, že v této souvislosti vznikla před časem iniciativa některých poslanců za vytvoření národního seznamu invazních druhů, i když Nařízení EU č. 1143/2014 neukládá členským zemím žádnou takovou povinnost, jedná se pouze o dobrovolnou možnost. A tak tito poslanci, ve snaze být papežštější než papež, vypracovali seznam, na kterém se objevily běžné, ale i významné druhy jako např. muflon, kamzík, jelen sika, koza bezoárová, pstruh duhový, amur, siven, akát, modřín, borovice černá, řepa cukrovka, ořešák, kaštan apod. Jedná se skutečně o nepůvodní druhy, ale zároveň o druhy hospodářsky cenné, o které bychom neradi naši přírodu ochudili. Lze s uspokojením konstatovat, že po projednání ve výboru pro životní prostřední i zemědělském výboru Poslanecké sněmovny byly tyto návrhy odmítnuty. Tak ve spolupráci Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí a hospodářů v krajině (rybáři, myslivci, včelaři, zahrádkáři, lesníci a další) se podařilo prosadit do českých zákonů implementaci evropských nařízení z oblasti invazních nepůvodních druhů pouze v základním rozsahu tak, jak bylo uvedeno na úvod tohoto článku.

                                                                                                                            Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE ZDE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko