2021 - Svatohubertská mše a zrušený ples

zveřejněno: 21.11.2021     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

M Y S L I V O S T  -  S V A T O H U B E R T S K Á   M Š E

 

Po roční přestávce zaviněné epidemií koronaviru se letos uskutečnila tradiční, již pátá svatohubertská mše. Konala se v sobotu 13. listopadu v klecanském kostele Nanebevzetí Panny Marie pod patronací města Klecan.

Každoročně se počátkem listopadu kolem svátku svatého Huberta konají akce k uctění památky tohoto patrona myslivců. Jedná se o hubertské jízdy na koních, či s kočáry, soutěže ve vábení jelenů, nebo v přednesu skladeb s mysliveckou tématikou. Jednou z nejvýznačnějších akcí bývá svatohubertská mše, což je mše svatá provázená sborovým zpěvem a hrou na lovecké dechové nástroje. Známe 3 česká provedení, z nichž nejznámější je Hubertská mše B dur od autorů Petra Vacka a Josefa Selementa. Další mší je Huberstká mše Es dur od stejných autorů, která byla věnována Řádu svatého Huberta. Třetí českou mší je Hranická hubertská mše B dur od Petra Vacka a Vladimíra Vyhlídala. Byla zkomponována v roce 2009 a věnována trubačům Střední lesnické školy v Hranicích na Moravě. Právě tuto mši předvedlo Lovecké trio Praha se svým hostem. Umělecký dojem z přednesu mše upravené pro 3 lesnice a borlici byl umocněn tím, že mezi účinkujícími vynikajícími hudebníky byli i autor hudby dr. Petr Vacek a člen České filharmonie pan Petr Duda. Před zahájením mše uspořádali hudebníci na prostranství před kostelem malý uvítací koncert, na němž přednesli fanfáry od prof. Dyka a Josefa Selementa.

V 11 hodin vyšel průvod, v jehož čele šel člen Řádu svatého Huberta ve slavnostním řádovém úboru následovaný klecanským farářem P. Pavlem Kunešem. Myslivci v uniformách nesli obětiny, což byli bažanti, divoké kachny a sele divočáka. Průvod vešel do chvojím vyzdobeného kostela, kde před oltářem spočívaly krásné jelení parohy. Pak byla odsloužena mše, kterou celebroval P. Pavel Kuneš. O zpěv se postaral jako vždy skvělý ženský sbor Klenota a o hudbu již zmínění  hudebníci z Loveckého tria Praha. Součástí mše bylo čtení z Bible, přímluvy k Bohu a kázaní pana faráře, ve kterém se zmínil o svatohubertské legendě, přínosu hraběte Šporka k mysliveckým tradicím, významu myslivosti v historii i současnosti a o přírodním prostředí a potřebě jeho zvýšené ochrany.

Po skončení mše uspořádali hudebníci před kostelem ukázky loveckých fanfár a troubených signálů používaných při honech od prof. Dyka. Letošní hubertská mše byla zážitkem jak pro věřící, tak pro ty, kteří si přišli poslechnout pěknou hudbu a zpěv. Poděkování patří všem těm, kteří se na důstojném průběhu mše podíleli.

M Y S L I V E C K Ý   P L E S   2 0 2 2

Vzhledem ke stále se zhoršující epidemiologické situaci , očekávaným restrikcím a s tím spojenými organizačními problémy jsme se rozhodli v lednu 2022 myslivecký ples  nepořádat. Omlouváme se všem příznivcům našich plesů  a doufáme, že v lednu 2023 se zase společně setkáme na tradičním plesu našeho Mysliveckého spolku Zdiby – Klecany.

                                                                                                 Ing.Jindřich Trpák

 

FOTOGRAFIE ZDE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko