2021 - Desatero o divokých prasatech

zveřejněno: 18.4.2021     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

 

                                                  DESATERO O DIVOKÝCH PRASATECH

1)      V přírodě má své místo divoká zvěř stejně jako lidé.

2)      Černá zvěř nemá v naší honitbě přirozeného nepřítele, a tak se s ní můžete setkat všude.

3)      Černá zvěř je velice přizpůsobivá, odolná, všežravá a se značnou reprodukční schopností, a tak se její stavy obtížně regulují.

4)      Černá zvěř je přirozeně plachá a člověku se raději vyhne. Nebezpečná může být je-li zraněna, cítí ohrožena nebo brání selata.

5)      Při setkání s divokým prasetem zachovejte klid, hlasitě hovořte, případně zpívejte či pískejte, vraťte se a nechte jej odejít.

6)      Majitelé psů by neměli nechat své čtyřnohé miláčky volně běhat, aby se nedostali do kontaktu s prasetem.

7)      Nelákejte divoká prasata do blízkosti lidských obydlí vyvážením biologického odpadu za plot či na nevyužívané parcely. Tím se budete chovat ohleduplně i ke svým sousedům.

8)      K zabránění škod na soukromém majetku nejlépe poslouží plot s důkladnou betonovou podezdívkou, nebo plot z částečně do země zapuštěných kari sítí ( betonářská ocel ).

9)      Podle zákona lze odlov divokých prasat provádět pouze na honebních pozemcích. Na nehonebních pozemcích jen výjimečně, za zvláštních podmínek a s povolením orgánu státní správy na úseku myslivosti.

10)   Při střetu dopravního prostředku s černou či srnčí zvěří volejte Policii ČR. Ta vyzve uživatele honitby, aby sraženou zvěř odstranil a zároveň vyhotoví protokol o nehodě pro případné jednání s pojišťovnou. Zvěř si nesmíte přivlastnit, jednalo by se o trestný čin pytláctví.

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko