2020 - Vypouštění bažantů

zveřejněno: 22.8.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

M Y S L I V O S T  -  V Y P O U Š T Ě N Í   B A Ž A N T Ů

 

                Myslivecký spolek Zdiby  -  Klecany každoročně vypouští do honitby bažantí zvěř, kterou nakupuje z různých bažantnic.

 Před lety jsme nakupovali několikadenní kuřata, která jsme až do vypuštění drželi v odchovně v Přemyšlení. Odchovna byla vybavena tepelnými zářiči, krmítky, napáječkami i venkovními voliérami. V té době se též sbírala vejce z vysečených hnízd. Ta se pak dávala do umělé líhně. Tímto způsobem jsme zazvěřovali honitbu, i když bažantí zvěře z divokého chovu bylo v revíru pořád dost.

                Doba se však změnila. Odchovnu jsme zrušili a bažantí zvěře v přírodě rapidně ubylo v důsledku změněných životních podmínek. Abychom udrželi tuto krásnou zvěř v přírodě, šli jsme cestou nákupu dospělé bažantí zvěře. Jednalo se o slepice a kohouty z chovného hejna, které bylo základem krotkého odchovu ve voliérách v bažantnicích. Po snůšce vajec se chovné hejno rozprodávalo do jednotlivých mysliveckých spolků. V těchto honitbách byly pak slepice ještě schopny zahnízdit a posílit tak stávající divokou bažantí zvěř.

                V letošním roce jsme šli ještě jinou cestou. Zakoupili jsme cca 120 kusů několikatýdenních bažantích kuřat z bažantnice Ploužnice, která jsme umístili do aklimatizačních voliér v různých částech honitby. Až dostatečně vyspějí, vypustíme je ve vhodných lokalitách v chaberské, zdibské a klecanské části revíru.

Ing. Jindřich Trpák

FOTOGALERIE

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko