2020 - Sčítání zvěře

zveřejněno: 20.3.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

                                          MYSLIVOST – SČÍTÁNÍ ZVĚŘE

Jedním ze základů správného mysliveckého chovu zvěře je znalost jejích stavů. Stavy zvěře a jejich přírůstky v honitbě zjišťujeme sčítáním. Způsobů sčítání je celá řada, žádný však není úplně přesný. Úspěšnost a spolehlivost závisí na opakovaném sčítání a na zkušenostech a svědomitosti sčítajících osob. Základním a nejdůležitějším je jarní sčítání, které nám vypovídá o tom, jak zvěř přežila zimní období a jak toto ovlivnilo její kmenové stavy. Zjištěné kmenové stavy se porovnávají s normovanými kmenovými stavy. Ty jsou, spolu s jakostní třídou a koeficientem přírůstku, stanoveny pro každý jednotlivý druh zvěře dle bonity honitby. Normované stavy jsou stavy optimální, které úživnost honitby umožňuje a zároveň nedochází k přemnožení druhu. Další sčítání se pak provádí koncem léta či na začátku podzimu a na něm se zjišťuje skutečný přírůstek. Ten je rozhodující pro stanovení plánu odlovu.

Pro jarní sčítání zajíců se honitba rozdělí na několik úseků, na kterých  jednotlivé plochy prochází řada sčítačů. Bažantí zvěř se sčítá především u zásypů, kam se stahuje v době nouze. Stejně tak srnčí zvěř se sčítá u krmelců, ale také na volných plochách. Tam lze spatřit její tlupy, do kterých se v zimním období sdružuje.

Všechny tyto metody jsou předepsané a ověřené. Předpokládají však určitý počet zvěře v honitbě. U drobné zvěře t. zn. zajíců a bažantů však v naší honitbě normovaných stavů zdaleka nedosahujeme. Držíme se nad minimálními stavy, což znamená, že tato zvěř sice v honitbě je, ale kvůli nízkým počtům se již několik let neloví. Vypouštěním dospělé bažantí zvěře se snažíme zvýšit její počty, a tak dát šanci na její přežití v honitbě. U zajíců to tak nefunguje. Jejich stavy jsou závislé především na přírodních podmínkách, způsobu zemědělské výroby a skladbě krajiny. Jedinou zvěří, která si v rámci mysliveckého hospodaření udržuje dobré početní stavy, je zvěř srnčí. K jejímu zachování platí stejné podmínky jako u zajíců. Navíc ji významně ohrožuje silniční doprava, kdy každoročně dochází ke značnému úhynu této zvěře pod koly aut. U černé zvěře nejsou v naší honitbě předepsány normované kmenové stavy, a tak není předmětem mysliveckého hospodaření. Intenzivně se však loví. V uplynulém mysliveckém roce bylo uloveno 69 ks divokých prasat a to buď na naháňkách či individuálně.

Jako každý rok, orgán státní správy na úseku myslivosti vyhlásil letošní termín jarního sčítání a to na sobotu 29. února. V ten den provedli členové Mysliveckého spolku Zdiby – Klecany sčítání zvěře s tímto výsledkem: zajíc 86 ks, bažant kohout 22 ks, bažant slepice 65 ks, srnec 15 ks, srna 15 ks, srnče 6 ks. Kromě toho odhad stavu černé zvěře 23 ks. To vše v honitbě, která se rozkládá od Chaber a Bohnic, přes Zdiby a Klecany do Klíčan, Větrušic a Řeže na cca 1500 ha honební plochy.

                                                                                                               Ing.Jiří Trpák

FOTOGRAFIE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko