2020 - Obora Židlov

zveřejněno: 5.1.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

                                            M Y S L I V O S T   -  O B O R A   Ž I D L O V

Jednou z nejmladších a zároveň největších obor v ČR je obora Židlov založená roku 2000 poblíž Mimoně na území bývalého vojenského prostoru Ralsko. Jméno dostala po zaniklé obci, která musela ustoupit potřebám armády k vybudování tankové střelnice. Má celkovou výměru 3.786 ha a lze na ní najít jak lesní plochy, tak plochy ostatní a vodní. Vzhledem k pískovému podkladu je v lese nejvíce zastoupena borovice, dále pak také smrk a dub. Značně velké volné plochy, dříve využívané armádou, jsou rozryté tankovými pásy a krátery po dělostřeleckých granátech a dnes zarůstají pestrou skladbou dřevin a trav, kde se daří různým druhům drobných živočichů a hmyzu.

Hlavní zvěří v oboře je jelen evropský s normovaným stavem 700 ks, doplňkovou zvěří pak muflon v počtu 300 ks. Zajímavostí je, že v roce 2011 bylo do obory vysazeno 5 ks zubra evropského s cílem dosažení kmenového stavu 25 ks.

Vstup do obory, mimo klidovou oblast, je umožněn pěším i cyklistům, a to jen po vyznačených cyklostezkách.

                                             N A H Á Ň K Y   N A   Č E R N O U   Z V Ě Ř

V probíhající lovecké sezóně uspořádal Myslivecký spolek Zdiby – Klecany v listopadu a prosinci ve vhodných lokalitách dvě naháňky na černou zvěř. První se uskutečnila v sobotu 23. listopadu. První leč proběhla v části honitby zvané Šulkovna a druhá ve skalách nad Vltavou na úrovni přívozu a tůní. Bylo uloveno 5 ks divokých prasat, především mladé zvěře. Den před naháňkou v pátek večer byl při individuálním lovu střelen větší kus divočáka. Byl to lovecky úspěšný víkend.

Druhá naháňka byla 7. prosince a probíhala ve skalách u Větrušic a nad Husincem. Tato naháňka nebyla tak úspěšná jako ta první. Byly uloveny dva kusy divočáka a jedna liška.

Naháňky budou, současně s individuálním lovem, pokračovat i v lednu 2020.

                                                                                                                

                                                                                                                                        Ing. Jindřich Trpák

 

FOTOGRAFIE K ČLÁNKU


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko