2020 - Obora Kněžičky

zveřejněno: 26.2.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Myslivost-Obora Kněžičky

Obora leží ve středočeském kraji poblíž Chlumce nad Cidlinou a sousedí se Žehuňským rybníkem, jedním z největších v ČR (258 ha). Byla založena roku 1611 a řadí se tak mezi nejstarší u nás. V tom roce získal hrabě Václav Vchynský (od roku 1623 rod používá jméno Kinský) od císaře Rudolfa II. zástavou chlumecké a kolínské panství. Že se jednalo o výnosná panství svědčí to, že do roku 1654 zahrnovala 47 vesnic. Za Františka Ferdinanda II. Kinského byl v letech 1721 až 1723 v Chlumci nad Cidlinou vybudován jeden ze skvostů barokní architektury, monumentální lovecký zámek Karlova Koruna. Autorem projektu je slavný Jan Blažej Santini Aichel, stavitelem pak neméně slavný František Maxmilián Kaňka. Od Santiniho je též reprezentativní vstupní brána do obory osazená sochami svatého Huberta a jelena. První zvěří chovanou v oboře byla zvěř daňčí a jelení, a to včetně jelenů bílých. Chov zvěře byl však postupně utlumován a v oboře byli chováni koně plemene Chlumecký plavák. Z původně vojenského a hospodářského koně se vyvinul honební a posléze i žádaný kůň dostihový, který se stal několikrát vítězem Velké Pardubické.

V 19. století dochází k rozšíření obory, obnovení chovu daňčí zvěře a zavedení chovu muflona. V roce 2019 bylo v oboře nasčítáno 320 kusů daňčí zvěře a 250 kusů zvěře mufloní. Kombinace těchto druhů je osvědčená a probíhá bezproblémově. Ročně se odloví kolem 120 kusů daňčí a 110 kusů mufloní zvěře. Lovci jsou z poloviny Češi a z poloviny zahraniční hosté. Trofeje obou druhů zvěře jsou mohutné, krásně tvarované a pravidelně dosahují medailových hodnot. Obora má rozlohu 680 ha. Největší část tvoří lesní porosty, dále jsou tu vodní a luční plochy. Na ploše 89 ha je obora vyhlášena národní přírodní památkou pod správou Agentury ochrany přírody a krajiny. Stromový porost je velmi pestrý, ale vzhledem ke kůrovcové kalamitě a přetrvávajícímu suchu budou postupně smrky a borovice nahrazovány směsí listnáčů. V oboře se nachází mnoho vzácných druhů rostlin, hmyzu, ptáků i ostatních živočichů.

Za německé okupace byla nad chlumeckým panstvím vyhlášena nucená správa jako odveta za podpis hraběte Kinského pod prohlášením věrnosti republice české šlechty ze září 1938. V roce 1948 byl veškerý majetek rodu znárodněn. V roce 1992 byl v rámci restituce navrácen původním majitelům. V současné době hospodaří i v ostatních restituovaných honitbách Carlo a Francesco, příslušníci chlumecké větve rodu, která přijala nové rodové jméno Kinsky – dal Borgo.

Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE 

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko