2019 - Ukázka loveckých dravců - 15. 9.

zveřejněno: 30.9.2019     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Myslivost – procházka se sokolníky

            Vzhledem k oblibě tradiční procházky s myslivci jsme se rozhodli uspořádat větší akci zaměřenou na lovecké dravce a také v jiné lokalitě. Podařilo se nám zajistit účast profesionálních sokolníků pana Semeckého a paní Semecké, a tak v neděli 15.září od 12.30 hodin proběhlo za velkého zájmu veřejnosti setkání na fotbalovém hřišti ve Veltěži. S propagací akce nám velmi pomohl Obecní úřad ve Zdibech a se zajištěním prostoru fotbalový oddíl Sokola Veltěž. Přiznáváme, že účast dětí i dospělých nás mile překvapila. Na fotbalové hřiště přišlo asi 90 dětí, od těch nejmenších až po školáky, za doprovodu zhruba 100 maminek, tatínků i ostatních diváků. Bylo vidět, že někteří to pojali jako rodinný výlet, k čemuž jistě dopomohlo pěkné teplé počasí.

            Na úvod přivítal všechny přítomné pan Trpák a pak se již programu ujali sokolníci se svými svěřenci. Nejdříve seznámili účastníky s historií sokolnictví od starověku, přes rozkvět ve středověku, útlum související s vývojem palných zbraní až po obnovu oboru v současnosti, kdy opět vznikají zásluhou nadšenců sokolnické spolky, které provozují jak předváděcí, tak sportovně-lovecké sokolnictví.

            Následovalo seznámení se zoologií jednotlivých druhů dravců a sov a též se zásadami sokolnictví, cvičebními pomůckami a podobně. Pokračováním programu byly ukázky kondičního létání například na větve okolních stromů, či přelety mezi sokolníky s přistáním na sokolnickou rukavici. Vrcholem pak byla ukázka lovu králíka, kdy vypuštěný dravec zaútočil na kořist, kterou byl právě králík, ale pouze plyšový, aby se děti nevylekaly. Určitě nejatraktivnější byl přímý kontakt s předváděnými dravci a sovami, kdy si děti mohly pohladit sovu pálenou či puštíka a také si vyzkoušet jaké to je, když jim na rukavici přistane dravec či sova.

            Při statických i letových ukázkách byly k vidění jak u nás běžné druhy ptáků, tak druhy cizokrajné. Z našich to byl puštík obecný Oskar, výr velký Robert, sova pálená Eliška a dále pak káně lesní Ruda. Káňata Harrisova Rita a Harry pocházejí z Mexika. U nich je zajímavé, že jako jediní dravci loví společně v rodinné skupině. Nakonec orel bělohlavý Siki, který se jako živočišný druh dostal na státní znak USA.

            Na závěr musíme ocenit moderátorský výkon sokolníka, který dokázal upoutat pozornost dětí a zapojit je do aktivní účasti při předvádění. Bylo to příjemné odpoledne, které přispělo k propagaci sokolnictví a myslivosti i ke zpestření kulturního života obce.

                                                                                           Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE Z AKCE NALEZNETE ZDE

 

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko