2019 - Procházka s myslivci - 6. 4.

zveřejněno: 21.4.2019     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

MYSLIVOST – PROCHÁZKA S MYSLIVCI

V sobotu 6. dubna uspořádal Myslivecký spolek Zdiby – Klecany již tradiční Procházku s myslivci ve větrušických zahradách, tentokrát zaměřenou na práci s loveckými psy a seznámení s loveckými signály troubenými na borlici.

Sraz byl ve 14 hodin na fotbalovém hřišti ve Větrušicích. Dostavilo se 26 dětí, 18 dospělých jako doprovod a 10 členů mysliveckého spolku s 9 psy loveckých plemen. Na zahájení zatroubil na borlici Mgr. David Hájíček signál „Pozor“ ze souboru signálů od prof. Dyka. Myslivecký hospodář Antonín Matějka přivítal účastníky a krátce je seznámil s úlohou myslivců v ochraně a péči o zvěř v naší honitbě. Dětem rozdal obrázky drobné zvěře, která se z naší přírody bohužel pomalu vytrácí. Pak se všichni přesunuli do zahrad, kde členové spolku vůdci psů předvedli práci svých čtyřnohých přátel. Na vybrané louce zatroubil trubač na borlici signál „Uvítání“, který doprovodil zpěvem „Vítáme Vás“ s krátkým představením této tradice. Myslivecký hospodář seznámil účastníky s připravenou ukázkou vystavení a dosledu zvěře.

Tak jsme mohli vidět německého krátkosrstého ohaře, jak dohledává bažanta a pro zpestření také např. konev na vodu či lahev piva. To svědčí o vynikajícím psím čichu. Výborné vlastnosti a výsledek důsledného výcviku prokázal tento ohař též tím, že našel syrové vajíčko a v mordě jej přinesl své paničce, aniž by ho prokousl. Svou zdatnost v dosledu prokázali ještě další psi, a to výmarský ohař, maďarský ohař, jagd teriér, český fousek, dva kokršpanělé a německý křepelák. Štěně border teriéra si získalo dětské diváky tím, že si lehlo na záda a děti si ho mohly pohladit i na bříšku.

Při vystavování byla použita živá křepelka. V okamžiku, kdy ji pes navětřil, strnul a postavením těla a hlavy naznačoval místo, kde se skrývá. Myslivkyně křepelku vyzvedla, a tak se o její osud nemusely děti obávat a mohly si ji pohladit. Po skončení ukázek práce psů následovalo několik dotazů od dětí a na závěr opět troubení na borlici.

Těšíme se na shledanou při podzimní procházce s myslivci a loveckými dravci.

FOTOGRAFIE VE FOTOGALERII

                                                                                                                    Ing. Jindřich Trpák


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko