2016 - MYSLIVOST - NAHÁŇKY NA ČERNOU ZVĚŘ

zveřejněno: 28.12.2016     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

MYSLIVOST - NAHÁŇKY NA ČERNOU ZVĚŘ

(Fotografie k článku naleznete ve FOTOGALERII.)

Podzimní měsíce znamenají pro myslivce období sklízení plodů celoroční péče o zvěř. Proto se v listopadu a prosinci konají hony na drobnou zvěř. V naší honitbě, a nejen v naší, však zajíc téměř vymizel a i bažantí zvěř je dlouhodobě pod kmenovými stavy. Příčiny této situace jsou všeobecně známé a již mnohokrát jsme se o nich zmiňovali v článcích ve Zpravodaji.

Současný stav v drobné zvěři nám umožňuje pouze činit kroky k zachování těchto živočišných druhů v přírodě a zabránit jejímu dalšímu úbytku. Proto nakupujeme dospělou bažantí zvěř z voliérových chovů a vypouštíme ji do honitby, přikrmujeme ji v době nouze a tlumíme škodnou. Právě z tohoto důvodu již po několik let nepořádáme hony na drobnou zvěř.

Je zajímavé, že civilizační zásahy do přírody a velkoplošné zemědělské hospodaření se negativně neprojevilo na stavech černé zvěře, naopak došlo k jejímu prudkému nárůstu. Z původně vzácné, většinou oborní zvěře, se stala značně početná lovná zvěř se všemi s tím souvisejícími dopady na přírodu, ostatní zvěř, zemědělské plodiny i soukromé pozemky. Černé zvěři vyhovují velké souvislé lány např. kukuřice či řepky, ve kterých nalézá kryt i obživu a ve kterých dokáže též způsobit značné škody na pěstovaných plodinách. Divoká prasata jsou též nebezpečím pro ostatní zvěř tím, že jsou schopna zlikvidovat jejich mláďata. Se škodami na soukromých pozemcích se v poslední době setkáváme čím dál častěji. Protože se však jedná většinou o nehonební plochy, jsou možnosti myslivců k zásahu značně omezené.

Na honebních plochách však mohou probíhat jak individuální (na čekanou), tak společné hony (naháňka, nátlačka). Myslivecký spolek Zdiby-Klecany uspořádal ve dnech 26. 11. 2016 a 10. 12. 2016 naháňky na černou zvěř v části honitby Husinec-Řež, Větrušice a Klecánky. Za účasti cca 20 střelců a honců a s pomocí loveckých psů byly procházeny skalnaté svahy nad Vltavou. Ačkoli nebyla jistota, že divoká prasata budou právě v těchto lokalitách, lovecké štěstí nám přálo. Na první naháňce bylo uloveno 6 kusů a na druhé 4 kusy. Jednalo se o mladou zvěř, hlavně selata. Podle mysliveckých zvyků byl po honu proveden výřad veškeré ulovené zvěře a úspěšným střelcům předán úlomek, což je větvička, kterou smí lovec nosit na klobouku až do večera toho dne. Je třeba zdůraznit, že veškerá ulovená černá zvěř je označena evidovanou plombou a je veterinárně vyšetřena na trichinelózu (svalovčitost).

Naháňky budou pokračovat i nadále, aby stavy černé zvěře zůstaly na udržitelné úrovni.

 

                                                                                                   Ing. Jindřich Trpák


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko