VYHLÁŠKA č.1/2002 - ODPADY

zveřejněno: 21.5.2002     rubrika: Odpady

Obecně závazná vyhláška Obce Větrušice č.1/2002 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování  komunálních odpadů vznikajících na katastrálním území Obce Větrušice, včetně systému nakládání se stavebním odpadem

 

Zastupitelstvo Obce Větrušice na základě ustanovení § 17 odst. 2 zákona č.185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, a v souladu s ustanovením § 10 písm. a) a § 84 odst. 2, písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích , ve znění pozdějších předpisů, se na svém zasedání dne 11. března 2002 usneslo vydat tuto obecně závaznou vyhlášku (dále jen „vyhláška"):

 

Článek 1
Závaznost vyhlášky

1. Vyhláška stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem (dále jen „systém") vznikající na katastrálním území Obce Větrušice (dále jen „obec").

2. Vyhláška je závazná pro fyzické osoby, které mají vobci trvalý pobyt, dále pro fyzické osoby, které mají na území obce ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena ktrvalému pobytu žádná fyzická osoba a pro další fyzické osoby, které se na území obce zdržují a původců odpadu při nakládání se stavebním odpadem.

3. Původci odpadu, kteří produkují odpad zařazený podle Katalogu odpadů (vyhláška č.381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů) jako odpad komunální, se mohou na základě písemné smlouvy s obcí napojit na systém stanovený obcí.

4. V případě, že původci odpadu využijí tento systém, jsou povinni dodržovat i ta ustanovení vyhlášky, která jinak platí jen pro fyzické osoby.

 

Článek 2
Základní pojmy

1. Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů uvedených v příloze č. 1 zákona č.185/2001 Sb., o odpadech.

2. Komunální odpad – veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob, s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání.

3. Nakládání sodpady – jejich shromažďování, soustřeďování, sběr, výkup, třídění, přeprava a doprava, skladování, úprava, využívání a odstraňování.

4. Původce odpadu - právnická osoba, při jejíž činnosti vznikají odpady, nebo fyzická osoba oprávněná kpodnikání, při jejíž podnikatelské činnosti vznikají odpady. Obec se stává původcem komunálních odpadů v okamžiku, kdy fyzická osoba odpady odloží na místě ktomu určeném, obec se stane současně vlastníkem těchto odpadů.

5. Nebezpečný odpad – odpad uvedený v „Seznamu nebezpečných odpadů" a jakýkoliv jiný odpad vykazující jednu nebo více nebezpečných vlastností uvedených v příloze č.2 zákona č.185/2001 Sb., o odpadech.

6. Zbytkový odpad – je složka komunálního odpadu, která vznikla po vytřídění odpadu, který jsou fyzické osoby podle této vyhlášky povinny třídit – papír, sklo, plasty, nebezpečné složky komunálního odpadu.

7. Objemný odpad – je takový komunální odpad, který se svými rozměry nebo charakterem nedá zařadit mezi odpad zbytkový, např. nábytek, koberce, sporáky, pračky atd.

8. Stavební odpad – všechny druhy odpadů, vznikající při stavební činnosti (např. beton, cihly, tašky, keramické výrobky, zemina, suť a kamení).

9. Oprávněná osoba – každá osoba, která je oprávněná s nakládáním s odpady podle zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech, nebo podle zvláštních předpisů.

10. Sběrná nádoba – je typizovaná nádoba určená k odkládání komunálního odpadu.

11. Vážný důvod – uvádí se v souvislosti, kdy v řádném termínu nemohl nastat odvoz odpadu v obci z důvodu vážných okolností: (např.) nesjízdnost komunikace (hlavně vzimním období), trvalá překážka na komunikaci, nepřístupné svozové místo, povětrnostní podmínky, mimořádné události, nepředvídatelné okolnosti apod.

 

Článek 3
Všeobecné povinnosti

1. Každý má při své činnosti nebo vrozsahu své působnosti povinnost předcházet vzniku odpadů, omezovat jejich množství a nebezpečné vlastnosti.

2. Každý je povinen nakládat sodpady a zbavovat se jich pouze způsobem stanoveným zákonem č.185/2001 Sb., o odpadech, a ostatními právními předpisy vydanými na ochranu životního prostředí.

3. Každý má při své činnosti nebo rozsahu své působnosti povinnost v mezích daných zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech, přednostně zajistit využití odpadu před jeho odstraněním.

 

Článek 4
Nakládání skomunálním odpadem

1. Komunální odpad lze podle této vyhlášky upravovat, využívat nebo odstraňovat pouze vzařízeních k tomu určených. Při této činnosti nesmí být ohrožováno nebo poškozováno životní prostředí a lidské zdraví.

2. Pro třídění komunálního odpadu jsou určeny tyto sběrné nádoby a zařízení:

a) Sběrné nádoby (popelnice, plastové pytle) – slouží k ukládání zbytkového odpadu po vytřídění

b) Kontejnery na tříděný odpad barevně označené: papír – modrá, plastové láhve – žlutá, sklo – zelená

c) Mobilní kontejnery na objemný a stavební odpad

d) Mobilní svoz nebezpečného a velkoobjemového odpadu

e) Mobilní svoz železného odpadu

3. Komunální odpad se ukládá pouze do sběrných nádob tak, aby je bylo možno řádně uzavřít.

4. S komunálním odpadem, který je uložen ve sběrných nádobách, smí manipulovat pouze její vlastník nebo oprávněná osoba.

5. Sběrná nádoba se umisťuje na místo, které právně, technicky i organizačně vyhovuje systému nakládáni s odpadem, nesmí způsobovat hygienické nebo estetické závady, nesmí tvořit dopravní překážky jak pro chodce tak pro vozidla a musí být dobře přístupné pro odvoz oprávněnou osobou.

6. Stanoviště sběrných nádob určuje obec a na své náklady zřizuje fyzická osoba – vlastník nemovitosti po dohodě s majitelem pozemku.

7. Termíny svozu zbytkového odpadu (svoz popelnic) jsou dány dle svozového harmonogramu, který vypracovává a schvaluje obec na základě vzájemné dohody a smlouvy s oprávněnou osobou, je zveřejněno na místě a způsobemktomu obvyklém. (úřední deska OÚ, větrušický zpravodaj, internet, místní rozhlas)

8. Při nakládání skomunálním odpadem je zakázáno:

a) Odkládat odpady mimo sběrné nádoby

b) Ukládat do sběrných nádob takový odpad, který má nebo může mít nebezpečné složky odpadu a další odpady jako je např. zemina, suť stavební, kamení, cihly, tráva, stromky.

c) Využívat sběrných nádob k jiným účelům než k ukládání komunálního odpadu.

d) Ukládat do sběrných nádob (popelnic) tříděný odpad (papír, sklo, plastové láhve) a jiné druhy odpadů.

e) Umisťovat plastové pytle s komunálním odpadem samostatně nastanoviště k odvozu, vyjma případu pokud se jedná o vážný důvod s vědomím obce.

9. V případě, že sběrná nádoba bude obsahovat některý z odpadů, který je zakázáno ukládat dle čl.4, odst. 8 písm. b, c, d, - oprávněná osoba nezajistí její vyprázdnění a oznámí tuto skutečnost obci.

 

Článek 5
Povinnosti fyzických osob

1. Fyzické osoby jsou povinny ode dne účinnosti této vyhlášky komunální odpad odděleně shromažďovat, třídit a předávat k využití a odstranění dle výše uvedeného systému a dalšího upřesnění.

2. Fyzické osoby jsou povinny pokud nastanou vážné důvody a nemohl být dodržen dohodnutý termín odvozu odpadu a došlo k jeho nahromadění, ukládat odpady do jiných vhodných obalů (např. igelitové pytle) tak, aby odpady mohly být snadno odvezeny, případně přemístěny do sběrných nádob.

3. Fyzické osoby jsou dále povinny:

a) Třídit nebezpečné odpady a předávat je ve stanovenou dobu a na určeném místě obcí pověřené oprávněné osobě, počínat si při tom tak, aby nedošlo kohrožení života a zdraví lidí, zvířat či rostlin a nebylo ohroženo nebo poškozeno životní prostředí.

b) Do odpadových nádob a kontejnerů ukládat pouze odpady odpovídající označení nebo na nich přímo výpisem uvedené.

c) Při stavu, kdy fyzická osoba potřebuje odložit nebo předat odpada zjistí, že je sběrová nádoba přeplněna, oznámí tuto skutečnost obci kzajištění informace, kam a jakým způsobem má odpad předat.

d) Neodkládat do sběrných nádob žhavý popel, uhynulá zvířata, nezapalovat jejich obsah, nepoškozovat je , nestříkat je sprejem a nevylepovat plakáty ani reklamy na nádobu.

 

Článek 6
Povinnosti oprávněné osoby

1. Provádět sběr, svoz, a odstraňování komunálního odpadu a poskytovat služby s tím spojené v souladu se zákonem č.128/2002 Sb., o odpadech, ostatními obecně závaznými předpisy a to na základě smlouvy s obcí a v souladu s touto vyhláškou.

2. Pravidelný svoz bude prováděn v dohodnutých svozových dnech a dohodnutých časových intervalech dle smlouvy. Případná změna bude oprávněnou osobou oznámena po vzájemné dohodě sobcí, minimálně však 1 měsíc před realizací změny.

3. Zajišťovat čistotu v místě vyprazdňování odpadových nádob a kontejnerů bezprostředně po svozu a jejich vyprázdnění, aby nedocházelo k hygienickým závadám.

4. Zajišťovat uložení odpadových nádob a kontejnerů na původní či smluvními stranami dohodnuté místo.

5. V případě neuskutečnění svozu sběrných nádobzvážných důvodů, třeba jenom včásti obci, oprávněná osoba tuto skutečnost oznámí obci do konce příslušného svozového dne a zajistí náhradní svoz ihned po pominutí důvodů, které měly vliv na neuskutečnění svozu.

 

Článek 7
Nakládání se stavebním odpadem

1. Stavební odpad vzniklý při stavební činnosti fyzických osob popřípadě fyzických osob oprávněných k podnikání nebo právnických osob na území obce, bude odkládándo rozměrově vhodných kontejnerů oprávněné osoby, případně subjektu provádějícího stavební činnost, pokud není tento odpad přímo nakládán a vyvážen z místa vzniku k využití, úpravě nebo zneškodnění. Stavební odpad je likvidován na náklady zde uvedených osob.

2. Vyvážení naplněných kontejnerů je povinnost realizovat bezodkladně.

 

Článek 8
Nakládání sbioodpadem ze zahrad fyzických osob

Biologický odpad ze zahrad jsou povinni uživatelé pozemku – fyzické osoby v maximální možné míře zkompostovat, a to na vlastním nebo pronajatém pozemku tak, aby nezatěžovali obyvatele okolních nemovitostí.

 

Článek 9
Úhrady

1. Úhradu místního poplatku za provoz systému upravuje Obecně závazná vyhláška Obce Větrušice vydaná na základě zákona § 84 zákonač.185/2001 Sb., o odpadech, kterým se mění a doplňuje zákon č.565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

2. Původci odpadu, kteří produkují odpad zařazený jako komunální a kteří se na základě písemné smlouvy napojili na tento systém, platí cenu dohodnutou vtéto smlouvě sobcípodle § 17 odst. 2 zákona č.185/2001 Sb., o odpadech.

 

Článek 10
Sankce

Porušení povinností při nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem bude postihováno podle obecně závazných právních předpisů.

 

Článek 11
Kontrolní činnost

Kontrolní činnost při nakládání skomunálním odpadem na katastrálním území Obce Větrušice provádí pověření zaměstnanci Obce zařazeni do Obecního úřadu ve Větrušicích.

 

Článek 12
Zrušovací ustanovení

Zrušuje se Vyhláška o odpadechObce Větrušice ze dne 27. dubna 1995.

 

Článek 13
Účinnost vyhlášky

Tato Obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem následující po dni vyhlášení.

 

 

Ing. Dita Stará, starosta

Jan Kolín, komise životního prostředí

Soňa Zádová, místostarosta

 

Vyhláška byla schválena OZ

dne: 11. 3. 2002

Datum vyhlášení, vyvěšení

dne: 12. 3. 2002

Datum sejmutí

dne: 8. 4. 2002

Datum účinnosti

dne: 7. 3. 2002

Vyhláška zaslána na Okú Pra-východ

dne: 12. 4. 2002


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko