2022 - Poslední naháňka

zveřejněno: 14.2.2022     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

 

MYSLIVOST

Poslední naháňka na černou zvěř v této lovecké sezóně se uskutečnila v sobotu 22. ledna 2022. Probíhala v lokalitách, ve kterých jsme při předchozích naháňkách vždy narazili na větší množství této zvěře. Jednalo se o Šulkovnu a stráně nad Vltavou u přívozu a nad tůněmi. V náročném skalnatém terénu byla ve dvou lečích ulovena dvě divoká prasata. Celkem se tak na společných lovech v této sezóně ulovilo 12 kusů černé zvěře.  Nadále bude odlov pokračovat individuální formou, tj. šoulačkou nebo na čekané.

Důvodem intenzivního lovu je trvalé nebezpečí vypuknutí afrického moru prasat (AMP). I když v současnosti se tato choroba na území ČR nevyskytuje, hrozí její zavlečení ze sousedních států – Německa, Polska, Slovenska a Maďarska, ve kterých se nachází několik ohnisek. Máme ještě v živé paměti průběh této vysoce nakažlivé choroby, která naštěstí není přenosná na člověka, před několika lety na Zlínsku, kterou se podařilo zlikvidovat enormním úsilím zainteresovaných státních orgánů a různých organizací. Jedinou cestou byla úplná likvidace populace černé zvěře v zasažené oblasti. Nejprve jejím uzavřením pomocí oplocení a nakonec intenzivním odlovem včetně zapojení policejních odstřelovačů. Jako preventivní opatření je v současnosti vytyčeno nárazníkové pásmo u severních hranic státu, kde platí zvláštní opatření Státní veterinární správy určující povolené způsoby lovu, výši zástřelného, nálezného padlého kusu apod.

                                                                                                                   Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE ZDE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko