Větrušák 6/2008 - prosinec

zveřejněno: 18.12.2008     rubrika: Větrušický zpravodaj

6/2008                                                                                                                      ročník VII.


VĚTRUŠÁK

    

Větrušický  zpravodaj                                                                                                     zdarma

 

 

Občanům děkujeme za spolupráci v roce 2008

 

a doufáme ve zdárné pokračování

 

v roce následujícím,

 

do kterého bychom chtěli všem popřát

 

mnoho zdraví, klidu a rodinné i osobní pohody.

 

Obecní Zastupitelstvo a redakce časopisu

 

 

OBECNÍ ÚŘAD NA VĚDOMÍ DÁVÁ…

 

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného dne 22. 10. 2008

Pořadové číslo 9/08

Přítomno: 6 členů zastupitelstva, 0 občanů

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele (p. Nouzu a p. Kolína) a program zastupitelstva.

Program:

1. Stavební

2. Návrh rozpočtu na rok 2009

3. Zpráva o činnosti úřadu za uplynulé období

4. Závěr

1. Stavební:

a) OZ vzalo na vědomí stížnost p. Vlasáka na nedodržení nařízení stavebního úřadu
pí Koutské o zbourání zdi.

b) OZ schválilo návrh pí Zádové, kterou zároveň pověřilo k jednání s firmou BAOBAB, o další údržbě zeleně v obci a možnosti výsadby pro příští rok.

2. Návrh rozpočtu …:

pí Zádová OZ předložila návrh rozpočtu na rok 2009 jako vyrovnaný.

OZ schválilo navýšení dotace pro Sokol – součinnost při oslavě výročí, dále do informatiky Obecního úřadu pro účely rozšíření služeb v komunikaci „Občan a úřad“ podporované státem ( CZECHPOINT, prezentace při jednáních, Egaverment …). OZ schválilo rozpočtové opatření na rok 2008 (převedení peněz z rozpočtové rezervy na patřičné účty za akce, které nebylo možné přesně rozpočtovat -  volby, traktůrek na hřiště, dřevěná socha …).            

OZ vzalo na vědomí dle zákona o odpadech společností A.S.A. stanovené ceny známek
pro následující rok. Lze je zakoupit v úředních hodinách na Obecním úřadě. Jinak zakoupené známky jsou neplatné.

3.  Zpráva o činnosti …:

Stavební úřad, banka, pošta, kancelář, příprava na zimní údržbu komunikací, kolaudace rodinných domů v ulici Východní ….

4. Závěr:

pí Zádová všem přítomným poděkovala za účast a další zasedání svolala na 24. 11. 2008
od 18,00 hod. do budovy obecního úřadu.

Zapsala:                 p. Zádová

Ověřili:   p. Nouza, p. Kolín

 
Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného dne 24. 11. 2008
Pořadové číslo 10/08

Přítomno: 5 členů zastupitelstva, 0 občanů

Omluveni: p. Kolín zaměstnání

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele (p. Nouzu a p. Jaroše) a program zastupitelstva.

Program:

1. Stavební

2. Schválení rozpočtu pro rok 2009

3. Zpráva o činnosti úřadu za uplynulé období

4. Závěr

1. Stavební:

a) p. Nouza OZ seznámil s místním šetřením při geometrickém zaměření pozemku 12/9 v ulici Vltavská.

b) pí Zádová seznámila OZ s průběhem jednání starostů v Klecanech, k plánovanému okruhu Prahy. Všichni zúčastnění starostové jednohlasně podepsali výzvu, k urychlenému dokončení varianty „ J“, té bližší k Praze, neboť je již dlouhodobě rozpracovaná a okruh je velmi potřebný.

2. Schválení rozpočtu …:

OZ bez připomínek schválilo rozpočet na rok 2009 jako vyrovnaný.

3. Zpráva o činnosti …:

OZ jednohlasně schválilo pí Zádovou předložené aktualizace obecních vyhlášek „ O odpadu, O místním poplatku, O pohybu psů na veřejném prostranství a O požární ochraně“

Dále pošta, Katastrální úřad, Městský úřad Klecany, Stavební úřad, kancelář, jednání s firmou BAOBAB – údržba zeleně, konzultace s uměleckým řezbářem – socha boha větru Borease

(obecní znak), školení k CZECHPOINT, příprava k jednání s vlastníky pozemků o možnosti dokončení územního plánu.

4.    Závěr:  

Všem přítomným pí Zádová poděkovala za účast a další zasedání naplánovala na 22. 12. 2008 od 18,00 hod. do budovy Obecního úřadu. 

Zapsala:                 S. Zádová.

Ověřili:   J. Nouza, M. Jaroš

 

DŮLEŽITÉ INFORMACE:

 

CZECHPOINT na Obecním úřadě

S platností od 1. 1. 2009 lze v úředních hodinách, nebo po dohodě s pí Zádovou, využít další služby pro občany CZECHPOINT. Tato služba zahrnuje mimo jiné originály Výpisu z katastru nemovitostí, Výpisu z rejstříku trestů, Výpisu z obchodního rejstříku, Výpisu
ze živnostenského rejstříku. A různá podání na úřady.

 

KOMUNÁLNÍ ODPAD A CENY ZNÁMEK PRO ROK 2009

Známky za svoz komunálního odpadu pro rok 2009 lze zakoupit na obecním úřadě. Známky zakoupené jiným způsobem, dle zákona a obecní vyhlášky o odpadech nemají platnost.

Ceny dle jednotlivých svozů:

Nádoba 120 l:       Svoz týdenní                          1 680,- Kč                             modrá známka

Svoz čtrnáctidenní                                1 300,- Kč                             zelená známka                            

Svoz sezónní                         1 500,- Kč             oranžová známka

Nádoba 80 l (pro jednočlennou domácnost):

Svoz týdenní                                          1 350,- Kč                            modrá známka

Svoz čtrnáctidenní                                    910,- Kč                            zelená známka

Kontejnery:           Svoz týdenní                         10 500,- Kč             modrá známka

Svoz čtrnáctidenní                                 7 500,- Kč             zelená známka

Při platbě za známku bude vybírán od majitele poplatek za psa pro rok 2009 a to ve výši                        100,- Kč za každého psa.

 

NEZÁVISLÉ FINANČNÍ PORADENSTVÍ

Vážení spoluobčané,

v rámci zkvalitnění a rozšíření služeb jsme pro Vás připravili ve spolupráci s paní Petrou Šefčíkovou novou službu, kterou je NEZÁVISLÉ FINANČNÍ PORADENSTVÍ, které bude bezplatné.

Do konce roku po telefonické dohodě a od 1. 1. 2009 každou středu v době od 17 -19 hod je Vám paní Šefčíková k dispozici v budově Obecního úřadu. Nebo na tel: 604 468 305, sefcikova@finance.vklidu.cz, www.finance.vklidu.cz

Něco málo o produktu NEZÁVISLÉ FINANČNÍ PORADENSTVÍ: 

Pokud se rozhodnete pro naspoření nějaké té koruny Vašim dětem, které tak rychle rostou, že si říkáte, nejvyšší čas jim začít něco málo spořit.  Všichni víme, že jedno z nejvýhodnějších spoření, je stále stavební spoření? No jo, ale kterou stavební spořitelnu vybrat? Nebo je to jedno? Ať navštívíte kteroukoli stavební spořitelnu jako potencionální klient, všude Vám řeknou, že oni jsou ti, co mají právě teď tu nejvýhodnější nabídku (jako např. ke smlouvě tašku a osušku) a žádný zaměstnanec Vám nepoví, že u sousedů mají lepší nabídku. Pokud projdete internet, pravděpodobně vyberete tu, která má větší a nápaditější reklamu, protože lidé, kteří tyhle reklamy vymýšlejí, moc dobře ví jak na nás!  A dostáváme se k tomu, co Vám nabídne nezávislý finanční specialista. Ten, vzhledem k tomu, že nepracuje pro žádnou z těch  X st. spořitelen,  Vám může zodpovědně vybrat z celé nabídky na finančním trhu, tu, která má opravdu ty nejvýhodnější podmínky, ať  je to např. 20% navýšení úrokové sazby v 6. roce trvání, 30% v 7. roce a 40% v 8. roce,  nebo byste raději dali přednost osušce a tašce? Navíc Vám nabídne i servis. To znamená, že s Vámi tu smlouvu i sepíše, ale tím to také nekončí. Tady končí dealeři, pojišťováci a internet. Finanční specialista (poradce) je nadále Vaším průvodcem ve finančním světě, takže až si za dva roky vzpomenete, že už byste potřebovali zrekonstruovat kuchyň, nebo si Vaše děti  už budou chtít zařídit  vlastní bydlení,  pomůže Vám s úvěrem a pokud budete mít to štěstí, že úvěr nebudete potřebovat, poradí Vám kam s penězi z končícího stavebního spoření, protože na běžném účtu v bance by je nechal ležet jen blázen!

A co třeba hypotéka? Dnes, pokud člověk chce koupit byt, dům nebo si postavit vlastní, je to jediné řešení. I zde je situace obdobná, ale tady musí být člověk minimálně 3x tak obezřetný, protože tady už je ve hře mnohem více, za různými kouzelnými slůvky jako jsou „bez vstupního poplatku“, nejnižší sazby apod. se skrývají strašáci, kteří Vám dokáží hypotéku pěkně prodražit. Nezávislý finanční specialista, umí vybrat hypotéku, tak, aby Vám byla šitá na míru, půjde s Vámi na jednání do banky, pomůže Vám řešit životní pojistku (banky jí většinou vyžadují), udělá Vám i pojištění nemovitosti, spolu s vinkulací ve prospěch banky. Navíc lidé, kteří přijdou do banky z ulice, nikdy nedostanou takové sazby, které je jim schopen dojednat finanční specialista na hypotéky.

Každá spolupráce klienta s finančním specialistou je založená především na vzájemné důvěře, výhodou pro Vás je jeho objektivita, protože nepracuje pro jednu banku, jednu pojišťovnu, jednu stavební spořitelnu, ale má možnost srovnání a výběru toho nejlepšího
pro Vás. Poté může každá z obou stran být spokojená, Vy dostanete to nejlepší z finančního trhu a Váš finanční poradce z dobře odvedené práce.         

Obracet se na mě můžete, pokud potřebuje poradit nebo sjednat stavební spoření, penzijní připojištění, životní a úrazové pojištění dospělých i dětí, pojištění nemovitostí, povinné ručení, hypotéky, refinancování hypoték.               

 

NĚCO  Z HISTORIE…

 

Protokol sepsaný o schůzi obecního zastupitelstva konané dne 30. července 1918

Program:  1. Přečtení a schválení protokolu z poslední schůze

2. Posouzení 8. válečné půjčky

3. Volné návrhy

Projednáno:

1. Přečten a schválen protokol z předešlé schůze.

2. Usneseno bylo na 8. válečnou půjčku zapůjčit z obecního kmenového jmění, na knížce uložené v Občanské záložně karlínské, 200 K.

Skončeno a podepsáno

J. Zapotil, V. Fafek, T. Vilím, A. Neumann, J. Chlumský

  FOTBAL

                                                  (Informace na www.fotbal.cz)

 

   23. 8. 2008             Brandýs B - Větrušice          5 : 0

   31. 8. 2008             Větrušice - Úvaly                  4 : 1

     6. 9. 2008             Hovorčovice - Větrušice      4 : 0

   14. 9. 2008             Větrušice - Záluží                  0 : 4

   21. 9. 2008             Klecany B - Větrušice           2 : 1

   28. 9. 2008             Větrušice - Od. Voda            0 : 3

   4. 10. 2008             Kojetice - Větrušice               2 : 1

 12. 10. 2008             Větrušice - Nehvizdy A         1 : 6        

 18. 10. 2008             Pacov A - Větrušice              4 : 3

 26. 10. 2008             Větrušice - Veleň                  3 : 1

  1. 11. 2008             Zeleneč B - Větrušice           3 : 0

  9. 11. 2008             Jirny B - Větrušice                 5 : 0

                              16. 11. 2008             Větrušice - Zápy B              1 : 3

 

 

NEVYDAŘENÝ PODZIM

Po vytouženém postupu našich fotbalistů do 3. třídy odehráli naši chlapci podzimní část,
na kterou jsme byli všichni velmi zvědaví. Ale podzim byl pro nás velkým zklamáním. Klukům se podařilo vyhrát pouze dva zápasy a všechny ostatní jsme prohráli. Bilance 13  2  0  11
a skóre 14 - 43 pro nás není dobrou vizitkou. Chlapcům zřejmě narostla křídla a zjištění, že
3. třída je daleko náročnější a fotbalovější na nás těžce dolehlo. Vedení mužstva se podařilo doplnit kádr některými novými hráči, ale přesto se nám nic nedařilo. Nutno dodat, že jsme se v soutěži potýkali s častými zraněními (i dlouhodobými), ale i nepochopitelnými absencemi některých hráčů, i když absence z pracovních důvodů se tolerovaly. Za zmínku stojí i to,
že z 20ti členného týmu celý podzim, to je 13 zápasů, odehráli bez absence pouze 2 hráči
(J. Štráchal a D. Luka). Našimi nejlepšími střelci se stal nestárnoucí L. Žovinec a R. Říha, oba se 4 góly. Nezbývá nám, než zatnout zuby, zaměřit se na zimní přípravu a na jaře zabojovat
a pokusit se zachránit 3. třídu. Úkol by to pro nás neměl být nereálný.

Sportu zdar J. Trojan

 

 

KRONIKA TJ SOKOL VĚTRUŠICE

Nový výbor TJ. Sokol Větrušice 1988 -1989:


1.  Damek Emil, místopředseda

2.  Šubrt Karel, sporty

3.  Štráchal Jan, člen TJ ZRTV

4.  Plicka, Ladislav, předseda

5.  Venta Ladislav, organizační

6.  Frk Vratislav, hospodář

7.  Novák Jan, hospodář, metodik

8. Srba Václav, R. K.

9. Beneš Milan st., tajemník

10. Veselý Václav, politicko-výchovný

11. Pavlík Václav, zdravotník


 

Výbor fotbalového oddílu:


1. Šubrt Karel, předseda

2. Pavlík Václav

3 Čermák Karel

4. Fiala Pavel

5. Venta Ladislav


 

Výbor ZRTV:

Sťráchal, Kendyová, Serbichtoman, Večerníková Eva, Jaroš

 

SPOLEČENSKÁ  RUBRIKA

 

Dodatečně blahopřejeme

paní Boženě Novákové,

která letos oslavila své velké

životní jubileum.

 

 

 UCHO

 

Bůh větru Boreas, kterého máme ve znaku:

Boreas, řecký bůh severního větru, byl ze všech větrů nejsilnější
a nejprudší. Jeho sídlo bylo v Thrákii, na svých křídlech se však proháněl po celém světě. Jeho manželkou se stala Óreithýia, dcera athénského krále Erechthea. Jelikož ona se za něj nechtěla provdat, unesl ji násilím. Spolu měli dva okřídlené syny jménem Kalaís a Zétés, kteří se proslavili mnoha hrdinskými činy, mimo jiné také se zúčastnili výpravy Argonautů do Kolchidy pro zlaté rouno. Kromě nich měli Boreás a Órethýia také dcery Chioné a Kleopatru, která se provdala za thráckého krále Fínea.

Kleopatra - dcera Boreova

Zatímco její okřídlení bratři se proslavili hrdinskými činy, Kleopatra se stala manželkou thráckého krále Fínea a měla s ním dva syny. Fíneus ji však vyhnal, znovu se oženil a pak na naléhání druhé ženy své syny zavřel do hlubokého žaláře a prý snad je dokonce oslepil a zakopal zaživa do země.

To zjistili její bratři Kalaís a Zétés, když připlul k thráckým břehům na lodi Argó, která pod velením Iásona plula pro zlaté rouno do daleké Kolchidy. Na této zastávce bratři zjistili, co se stalo, osvobodili své bratrance. Nehodlali švagra potrestat, protože jednal podle intrik své druhé ženy.

Bohové však Fínea potrestali, a to neutišitelným hladem. Kdykoliv usedl
k jídlu, přiletěly hrozné
Harpyje, napůl ženy, napůl ptáci, jídlo mu sežraly a co zbylo, pokálely. Fíneus už byl jenom kost a kůže. Bratři vyletěli do výšky, schovali se za mrak a, když se Harpyje přiblížily, podnikli na ně tak rychlý útok, že Harpyje odletěly na ostrovy daleko na jih. Hnali by je ještě dále, ale bohyně duhy Iris jménem bohů přislíbila, že Harpyje se sem nikdy nevrátí. Ostrovy byly pojmenovány Strofady a jmenují se tak dodnes.

Bohové větrů

  Boreas - severní bouřlivák, zobrazovaný jako zamračená tvář s ledovými krůpějemi

  Auster - jižní, teplý vítr, zpodobňují ho jako tlustou tvář s nafouknutými lícemi

  Zefyros - západní vánek - mladá, usměvavá tvář

  Eurutus - východní, studený vítr od oceánu, má podobu nenávistné tváře s ošlehanými lícemi.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org, pajuvdrd.wz.cz, nautarch.tamu.edu

 

 

KNIHOVNA

 Naše knihovna je otevřena každé pondělí od 16 do 18 hod., budova vedle obchodu.

V knihovně máme opět nové knihy:


Zrada - Hercíková Iva

Vážně jste to nečetli? - Hrušínský Jan

Miluji tě 3x denně - Kousalová Hanka

Muž za vlastním rohem -  Kraus Ivan

Kojotí stesk - Moore Christopher

Ostrov lásky - Moore Christopher

Bertík - Moučková Miroslava

Dobrou a ještě lepší - Nepil František

Soch Afrodity - Quick Amanda

Papírové řetězy do oken

Pěkné bydlení

Zelná dieta - Daniels Marjorie

Velká kniha pro malé - Dusseldorfer

Výtvarné techniky - Hodge Anthony

Bláznivé masky - Childs Caro

Zdravá výživa- Kunová Václava

Láska je láska - Larenzi Laura

Ozdobná přání - Owen Cheryl

Třpytivé obrázky z korálků

Moderní výživa od A do Z

Velká kniha scoubidou

Dívka z ostrova - Henderson Jane

Květinový les - Steel Daniel

Julie na koňské farmě - Gohl, Christiane


 

ROZHLEDY aneb tipy na výlety

 

Nejnavštěvovanější kostel v Praze je v Kobylisích
(vzdálenost od Větrušic cca15 km)

Uhodnete, do kterého kostela v Praze chodí na mši nejvíc lidí?

Ohromná gotická katedrála svatého Víta na Pražském hradě to není. Úplně nejvíc věřících Pražanů navštěvuje kostel Svaté Terezičky na Kobyliském náměstí v Praze 8. O nedělích jich na mši přijde až třináct set padesát. To pak jasně bílá moderní budova se zvonkohrou na střeše praská ve švech. Návštěvníci sem jezdí z celé Prahy a určitě nejen proto, že kostel stojí na praktickém místě hned
u stanice metra Kobylisy.

Není to žádná modlitebna

„Spousta lidí ani nepozná, že je to kostel,“ komentuje farář P. Josef Brtník.   Moderní design, který s tradiční monumentální stavbou s věží opravdu nemá moc společného. „Dokonce se mě lidé ptali, jaká sekta tuhle modlitebnu postavila.“

Katolický kostel přitom nevyrostl na zelené louce: už od roku 1937 stála na náměstí kaple svaté Terezie od Dítěte Ježíše, jak správně zní celý název. Katolický řád Salesiánů dona Boska, který kapli stavěl, zároveň plánoval stavbu velikého kostela, dokonce vznikly čtyři různé návrhy. Jenomže ani válka, ani totalita stavbě nepřály, takže kobyliské provizorium nakonec stálo padesát let. „Především bylo potřeba zvětšit prostor, protože v devadesátých letech přicházelo na bohoslužbu víc a víc lidí,“ vysvětluje farář P. Josef Brtník hlavní důvod, proč v roce 1997 začala dlouho plánovaná přestavba. „Také jsme chtěli
z kostela vytvořit společenské centrum, místo, kde by se věřící i s rodinami setkávali, což je pro moderní církev zásadní.“ Přerod kaple v moderní kostel probíhal ve třech fázích. Nejdřív se rozšířila západní část s pastoračním zázemím. Potom se dostavěla severní, hlavní část, kde během bohoslužby sedí věřící. A nakonec bylo potřeba starý i nový prostor propojit.

Kostel byl dokončen v roce 2000 a posvěcen kardinálem Miloslavem Vlkem. Návrh projektu zpracoval architekt Ing. Václav Mašek, stavbu provedla moravská firma Antonín Pavlica. „Do kaple se vešlo sto padesát lidí, do kostela tři sta. Kapacita kostela se zvětšila o polovinu,“ říká farář P. Josef Brtník
a poukazuje na jednu zvláštnost.

Aby byl kostel co nejsvětlejší a nejvzdušnější a také aby se nemusel bourat chór, bylo potřeba zaměnit stěnu s oltářem z tradiční východní na neobvyklou jižní. Díky tomu teď do kostela proniká celý den světlo nejen hlavními okny ze severu, ale především krásnou vitráží od akad. malíře Jana Exnera se symbolikou kříže a patronky kostela, svaté Terezičky. Světlo proniká i malými okýnky nad vitráží, „planetkami“, které symbolizují lidi otevření víře. A když je venku zataženo, oltář, „planetky“ a další části kněžiště osvětlují bodové reflektory.

Moderní kostel

Chceme stavbu jednoduchou, světlou a účelnou. Požadavky na kostel se dneska neliší od těch na nový byt nebo kanceláře. „Moderní člověk potřebuje moderní kostel,“ myslí si farář P. Josef Brtník. „Mentalita dvacátého prvního století je přece jiná než doby gotiky nebo baroka, a stejně se změnily
i nároky na vzhled a funkci kostela.“ Modlitbou to v kobyliském kostele rozhodně nekončí. Z hlavní lodi (příjemně zateplené podlahovým
topením) se jde nejen ke zpovědnicím, ale i do herní místnosti. Stolečky ze školky, hrací koberec s motivem silnice a přebalovací pult, komfort pro maminky i děti, které si tu mohou hrát i bez dozoru – je sem totiž vidět prosklenou stěnou z hlavní lodi. K zázemí kostela patří také knihovna s počítači, hostinský pokoj pro známé a přátele, veliká místnost, kde se konají svatební a křestní hostiny a kde se po nedělní mši sejde i stovka lidí při kávě a čaji. Ty si uvaří v kuchyňce volně přístupné všem. „Moderní kostel musí lidi spojovat i mimo bohoslužbu,“ míní P. Josef Brtník. Nakonec i dvě zpovědnice mají formu malých komůrek, kde se věřící může zpovídat v kleče za zástěnou, ale i povídat si s knězem z očí do očí.

Zvonkohra

V poledne a v šest hodin večer se každý den rozezní čtrnáct bronzových zvonů zvonkohry na kostelní střeše. Kromě Kobylis má zvonkohru už jen jeden pražský kostel – známá Loreta na Hradčanech.
Na rozdíl od Lorety, která hraje jen jednu píseň, mění kobyliské zvonky repertoár podle církevního roku. Na Vánoce tak z ulice nebo z projížděného autobusu uslyšíte koledy, na Velikonoce velikonoční písně.
I když kobyliské náměstí tvoří velkou křižovatku, kostel svaté Terezičky je dokonale odhlučněn,
a doprava neruší ani návštěvníky přilehlé zahrady, která je také přístupna.

(http://www.denik.cz/moje_bydleni/zvonkohra_kostel_kobylisy.html, Autor: Tereza Šimůnková;  Autor: DENÍK/Ivan Babej)

 

TIPY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE

 

KLECANY - KOLEDY, MŠE  

24. 12. od 14.00 Zpívání koled u vánočního stromu

na náměstí V. B. Třebízského

24. 12. ve 24.00 Půlnoční mše svatá

v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Klecanech.

 

MÁSLOVICE - BETLÉM Z MÁSLA

Malé máslovické muzeum másla v Máslovicích

představuje unikátní Betlém z másla. Otevřeno každou sobotu a neděli a v době vánočních prázdnin od 22. 12. do 31. 12. od 10 do 12 a od 13 do 16 hod. 24. 12. otevřeno jen do 14 hod.!  1. 1. a 2. 1. zavřeno!

 

PRAHA - VÁNOCE V ZOO

Štědrý den v ZOO - Přijďte popřát zvířatům! Zoologická zahrada je otevřena do 14. hodin.

středa 24. 12.

Silvestr v ZOO - 31. 12. Zoologická zahrada je poslední den v roce otevřena do 14. hodin.

Večerní procházky po zoo – v pátek a sobotu 19. a 20. 12. a o vánočních prázdninách 25. – 30. 12. Vždy od 17.00, 17.30 a 18.00. Je nutné se předem objednat na tel. čísle 296 112 230.

Více na www.zoopraha.cz; Tel.: 296 112 111, 296 112 230

 

PRAHA, TOULCŮV DVŮR - VÁNOČNÍ VÝSTAVA

Doposud zde představovali jen Vánoce lidové. Měští lidé žili trochu odlišným způsobem, než venkovský lid. Proto letos chtějí  nechat nahlédnout do měšťanského, vánočně vyzdobeného pokoje. Expozice je připravena tak, abyste ji mohli vnímat všemi smysly – zrakem, sluchem, hmatem …. Přijďte se přesvědčit. Otevřeno bude 1. 12. 2008 - 1. 1. 2009, od 14:00 – 18:00 hodin mimo ŠTĚDRÉHO DNE, kdy bude otevřeno od 13:00 do 15:00 hodin. Vstupné: dobrovolné, Kontakt: www.toulcuvdvur.cz, Středisko ekologické výchovy Hl. m. Prahy Toulcův dvůr, Kubatova 1/32, Praha 10, tel/fax: 271 750 548

 

 

                   DĚTSKÝ  KLUBÍČEK

 

LAMPIÓNOVÁ PROCHÁZKA

Tradiční předvánoční procházka se světýlky všeho druhu se uskuteční v úterý 23. 12. od 17 hod. Sraz: u Klubíčka na návsi. S sebou: lampiony, baterky, zvonečky. 

 

MIKULÁŠ PŘIŠEL I DO KLUBÍČKA

Fotografie těch statečnějších se samotným

čertem a Mikulášem.

5. 12. přišel Mikuláš s čertem i za dětmi do Klubíčka. Naštěstí si s sebou žádné dítě čert neodnesl (do Klubíčka totiž chodí samé hodné dětiJ) a Mikuláš  obdaroval každé z dětí. Mikuláš přinesl i opravdové kouzelné klubíčko pro Dětský Klubíček, za které si pořídíme různé užitečné věci na výtvarku, kterých není nikdy dost. Ještě jednou tedy, Mikuláši, „moc děkujeme!“.

 

VÁNOČNÍ PŘÁNÍČKA PRO DOMOV DŮCHODCŮ

Na konci listopadu jsme vytvářeli v Klubíčku vánoční přáníčka pro dědečky a babičky v domově důchodců. Poprosila nás o to teta Alžběta, která před lety pomáhala zakládat náš Klubíček, a která vede pěvecký sbor Gabriel. Každý rok děti z jejího pěveckého sboru pořádají koncerty pro domovy důchodců. Děti v Klubíčku se do výroby vánočních přáníček vrhly s velkou chutí a z barevných krajek vykouzlily nádherné andílky. Alžběta nám poslala toto krásné poděkování.

„Milé děti! Tento týden jsme byli s naším pěveckým sborem udělat trochu vánoční muziky ve třech domovech důchodců, kde bydlí babičky a dědečkové, kteří už nemohou bydlet sami doma. S sebou jsme vzali přáníčka, která jste v Klubíčku vyrobily. Přáníčka jsme si nechali na koledu „Nesem vám noviny“ a místo novin děti z našeho sboru rozdávaly babičkám i dědečkům přáníčka od Vás. Škoda, že jste neviděly, jak se všichni obyvatelé toho domova důchodců rozzářili, když dostali tak krásné přáníčko. Do konce koncertu si přáníčka drželi v ruce a znovu a znovu prohlíželi, pak si je vzali do svého pokoje a hlídali si je, aby je neztratili. Moc Vám za ně děkuju. Všichni se mě ptali, kdo ta krásná přáníčka z krajek vyráběl, tak jsem jim řekla, že jste to byly vy. Mějte se krásně a hezky si užijte Vánoc. Ten nejkrásnější dárek jste možná už dali právě těmi přáníčky.“

                Alžběta

 

VÝTVARNÉ HRÁTKY

Výtvarka se koná každé úterý od 17 do 18 hod. S sebou: přezůvky, pracovní oděv, 10 Kč.

 

Provoz o Vánocích:

23. 12. bude místo výtvarky lampionová procházka

30. 12. výtvarka nebude, sejdeme se zase 6. 1. 2009

Na výtvarce 2. 12. vyráběly děti vánoční věnce na dveře, dílka se jim opravdu velice vyvedla. Zde je několik ukázek….

 

 

 

Děkujeme Obecnímu úřadu za velkou podporu a pomoc.

Velice také děkujeme všem, kteří nás obdarovali,

kteří nám pomohli a kteří s námi spolupracovali.

Pohodové Vánoce a šťastný nový rok.       Dětský KLUBíček


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko