Větrušák 2/2004 Rady a porady dědka Zahrady

zveřejněno: 30.3.2004     rubrika: Větrušický zpravodaj

V březnu  vítr , v dubnu déšť – pak jistě úrodný rok jest.
Březnový sníh zaorati, jest jako když pohnojí.

Oficiální kalendář nám jako začátek jara může nabídnout pouze 21.května. Každý rok pořád dokola, není to tak trochu nuda ? Příroda nám poskytuje větší výběr. Stačí malý příklad.

Jsou-li sněženky v plném květu, můžeme začít s výsevem a první výsadbou. Do teplého pařeniště. Když kvete podběl, začínáme pracovat na záhonech. Vyséváme černý kořen, špenát, mrkev, cibuli a boby. Vysazujeme sazečku, ranou kapustu a šalotku. V těžkých půdách však raději počkáme pokud nevykvetou forzýtie (zlatý déšť).

Pokud začneme vysazovat zeleninu teprve když se objeví lístky na révě, porostou rostliny rychleji a klidně dřívější výsev dohoní.

Když kvetou magnolie, hrozí ještě při jasné obloze noční mrazy. Citlivější rostliny tedy musíme chránit.

Okolo svátku Sv.Josefa už někteří pěstitelé vysazují brambory na volnou plochu, aby měli rannou sklizeň. Podle zkušeností je to dost riskantní a zcela neúčelné . Někdy není sklizeň žádná, protože takovou krmi vyhledávají hlodavci. Houbová choroba může působit i déle. Brambory – ranné odrůdy, mají vegetační dobu od 110 do 130 dnů, to jsou čtyři měsíce. Další podmínkou růstu a prosperity výsadby je teplota +10 oC ve výsadbové hloubce 10 až 20 cm a to bývá až koncem dubna (svátek Sv.Jiří má tuto pranostiku). Až od té doby začnou brambory rychleji růst.

Jarní pozornost révě vinné musíme  projevit s nůžkami v ruce. Teď v březnu dokončíme řez. Musíme rozeznat stáří dřeva. Loňské přírůstky silně zpětně seřízneme na 1–3 očka. Některé necháme na 6-8 oček. Staré hnědé dřevo je zásobárnou živin a vyrovnává asimilace. Důležité je dvouleté dřevo, z něhož vyrůstá jednoleté. Loňské dřevo je zpravidla květné, tudíž plodné.

Dubnový spíše květnový řez ovocných dřevin je nazýván řezem na plodnost. Odpovídá to vývoji dřeviny. Ta během minulého léta vegetovala a, kromě plodů, uložila asimilační zásoby do rezervních pletiv v kmeni a v kořenové hlavici. Jestliže budeme prořezávat až po vyrašení, budou přírůstky kratší a slabší.takové výhony dříve zakvetou a zaplodí.

Ani na trávníky nesmíme zapomenout. Mnozí jejich milovníci mají potíže  s nadměrným nárůstem mechu. Tak slyšte radu: VÁPNIT !

Ne dříve, než  koncem března sestříháme růže. Současně s tímto termínem si připravíme výsevy odolnějších letniček pro jarní přesazování. Některé okrasné keře se doporučuje přesazovat na jaře. Jsou to především ty keřoviny, které kvetou v pozdním létě a na podzim. Kalina, wistarie, plaménky, komule, čilimník, weigelie, růžovec, tavolníky, lýkovec, jasmín (pustoryl).

Ničení plevelů:

Gasaron – G: v předjaří, nejlépe již bezprostředně po roztání sněhu je vhodné použít tento přípravek proti plevelům pod ovocnými dřevinami, včetně maliníku, angreštu, rybízu, okrasných dřevin, jehličnanů a na odplevelení cestiček a pod ploty.

Raundup bioaktiv: na vzrostlé plevele 3%= 300 ml na 10l vody. Aplikuje se nejlépe zádovým postřikovačem. Účinek se projeví po 2-3 týdnech.

Ochrana rostlin:

Broskvoně kadeřavost – opakovat 3x po 7-10 dnech

Sillit-65                         0,2% = 20 g na 10 l  vody

Champion-50 W-P         0,6% = 60 g na 10 l vody

Dithane-M-45                0,3 % = 30 g na 10 l vody

Kuprikol-50                   0,6% = 60 g na 10 l vody

Delan 750-S-C              0,1 % = 10 ml na 10 l vody

Sulka                           5 % = 500 ml na 10 l vody

Meru%nky – višně – moniliový úžeh květů a listů. Postřik v době rozkvětu 1/3 květů

Baykor-25.W.P             0,1 % = 10 g na 10 l  vody

Rovral Flo                     0,2 % = 20 g na 10 l  vody

Sporgon-50 W P           0,04 % = 4 g na 10 l  vody

 

Výstaviště Lysá nad Labem

ZEMĚDĚLEC  JARO 2004

18.-21.3.2004

20.národní výstava zeleně, mechanizace, pěstitelství, chovu koní, květin, ekologie a zpracování výpěstků s možností nákupu sadbových brambor, květin, semen, stromků aj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko