Větrušák 10/2003 Rady a porady dědka Zahrady

zveřejněno: 3.12.2003     rubrika: Větrušický zpravodaj
 Pranostiky na prosinec:

1)       Má-li Svatá Barbora ( 4. 12. ) bílý fěrtoch, bude příští rok hodně trávy.

2)       Když na Mikuláše ( 6. 12. ) prší, zima lidi hodně zkruší.

3)       Na svatou Lucii ( 13. 12. ) jasný den, urodí se konopí a len.

4)       Je-li na Štědrý večer nebe hvězdné, bude rok úrodný.

5)       Mnoho sněhu v prosinci, mnoho ovoce a trávy.

6)       Není-li prosinec studený bude příští rok hubený.

Ovocnářství

1)       Pokud nemrzne, můžeme ještě dokončit některé práce z předchozího měsíce ( výsadby, přihnojování ). Nestihneme-li pro zamrzlou půdu stromky vysadit, založíme je do jara.

2)       Ze sadu či zahrady odstraníme všechny suché a nemocné stromy. Hubíme hraboše a myši v sadech i ve skládkách ovoce.Ve sklepě na ně raději nasadíme pastičky.

3)       Odebíráme vyzrálé rouby peckovin pro dlouhodobé uchování a ukládáme je buď do mírně vlhkého písku v chladném sklepě, nebo do půdy na severní straně budovy. Další možností uložení je v mikrotenovém sáčku do chladícího boxu nebo do lednice, ale spodní část roubu je třeba obalit kouskem vlhké vaty proti zaschnutí. Často kontrolujeme, aby rouby nepřesychaly nebo naopak v mokru nezačaly plesnivět.

4)       U neplodných stromů provedeme řez v kořenech a přihnojíme Fosforem.

5)       Zákrskové hrušně šlechtěné na kdouli přihrneme zemí, aby byla podložka chráněna před mrazem.

Další rada našich dědečků:

Všechny myši na špek nechytíme. Tuto zásadu profesionálních lapačů myší si vezměte zvláště k srdci, až při likvidaci některé myší kalamity sáhnete na svém válečném tažení po staré dobré pérové pastičce. V tom případě by jste to měli zkusit s kouskem jablka, mrkve či chlebové kůrky – to všechno jsou léta osvědčené návnady. Myši budou nadšené, alespoň na chvilku.

Je myš v domě? Podle starších zkušeností existují vůně, které myši nesnášejí. Zkuste to s vůní heřmánku, máty peprné či oleandru, když část těchto rostlin umístíte do místnosti, kde bychom myši nejméně rádi viděli, nevítaný hlodavec si jejich návštěvu odpustí.

Zelinářská zahrada

1)       Vyžilá půda se musí řádně vyhnojit organickou hmotou a zarýt na 40 cm hluboko.

2)       Naplánujeme osevní postup pro nadcházející sezónu. Vytrvalé zeleniny pěstujeme na stabilním záhonu, do osevního plánu je nezahrnujeme.

3)       Česnek a cibule nechce přímé hnojení.

Okrasná zahrada

1)       Nádoby s trvalkami, drobnými keříčky a jehličnany, které zůstaly venku chráníme před velkými mrazy. Také je podkládáme ( cihlou, špalíčkem ), aby neležely zcela na zemi a nehromadila se pod nimi voda. Chráníme je před nadměrnými srážkami.

2)       Kontrolujeme a mírně zaléváme balkónové a přenosné rostliny, které přezimují na bezmrazovém místě.

3)       Kompostujeme shrabané listí.

4)       Dbáme, aby jezírko zcela nezamrzlo. Stačí do něj vložit plastovou láhev dnem vzhůru, polínko nebo starý míč.

5)       Vybíráme dle nabídky rostlin pro další rok.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko